Üretime başlamadan önce bilinmesi gereken tarımsal destekler, hasattan sonra açıklandı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan 2019 tarımsal desteklerine ilişkin kararda, mazot destekleri artarken, diğer pek çok desteğin geçen seneyle aynı olması hayal kırıklığı yarattı. Buna göre, mazot desteği buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalede 15 liradan 19 liraya, çeltik ve pamukta 40 liradan 62 liraya, nohut ve kuru fasulyede 14 liradan 22 liraya, kuru soğan, yaş çay, fındıkta 10 liradan 17 liraya yükseldi.
Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre çiftçiyi en çok zorlayan ve son bir yılda yüzde 50-120 arasında zamlanan gübreye, geçen seneki gibi 4 lira destek verilecek. Yalnızca buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikaleye verilecek gübre desteği 4 liradan 8 liraya çıkarıldı.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, çiftçinin bu destek miktarlarını ekimden önce bilmesi gerekirken, hasattan sonra öğrenmesinin üretime verdiği zarara değindi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kapıkıran ise “Tarım Kanunu’na göre desteklerin GSMH’nin en az yüzde 1’i kadar olması gerekirken, açıklanan yüzde 0.45’te kalıyor. Bu haliyle üretimi destekler nitelikte değil. Kaldı ki bu yetersiz desteklerin dahi ne zaman ödeneceği bilinmiyor” dedi.
ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, “Tarımsal desteklerde aradığını bulamayan çiftçi gittikçe artan miktarda banka kredisine yöneldi” dedi.
Yüzde 0.45'te kaldı
Pamuk, yağlı tohumlar, bakliyat, zeytinyağı, çay ve diğer ürünlerdeki prim desteklerinde herhangi artış yapılmaması da ikinci bir hayal kırıklığı oldu. Bu yıl pamuk fiyatlarının gerilemesi sebebiyle zarar eden üretici, kilo başına 1 lira 25 kuruş prim beklerken, geçen yılki gibi 80 kuruş destek verilecek.Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, çiftçinin bu destek miktarlarını ekimden önce bilmesi gerekirken, hasattan sonra öğrenmesinin üretime verdiği zarara değindi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kapıkıran ise “Tarım Kanunu’na göre desteklerin GSMH’nin en az yüzde 1’i kadar olması gerekirken, açıklanan yüzde 0.45’te kalıyor. Bu haliyle üretimi destekler nitelikte değil. Kaldı ki bu yetersiz desteklerin dahi ne zaman ödeneceği bilinmiyor” dedi.
ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, “Tarımsal desteklerde aradığını bulamayan çiftçi gittikçe artan miktarda banka kredisine yöneldi” dedi.