Öncelikle; SETA Teknoloji şirketine toplamda (İki ihale) 1 milyon 878 bin 094 lira 80 kuruşluk ihaleleri veren Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin nezdinde, bu ihalelerde emeği geçen tüm personeli kutluyoruz!
Neden mi?
Böylesine 27 gün önce kurulan ve ilk ihale icraatını Seferihisar Belediyesi'nde gerçekleştirmesi için SETA Tekonolji şirketine ortam hazırladıklarından dolayı!
Bu ihalelerin kökü kamu zararı mıdır orasının kararının da yetkili birimlerin incelemesinden sonra çıkacaktır diye düşünüyoruz!
Peki, ortada bir bağlantı yoksa, bu şirket nasıl bu ihalelerden haberi olmuştur? Birileri mi bu şirketi Seferihisar Belediyesine yönlendirmiştir? Yeni kurulmuş bir şirket tek başına nasıl oluyorda böylesine iki ihaleyi tereyağından kıl çeker gibi tek başına girip tek başına kazanabiliyor?
SETA Teknoloji şirketinin nasıl işler yaptığı Menemen Belediyesi yolsuzluk dosyasının iddianamesinde yer alıyor!
Ne dersiniz SETA Teknoloji şirketinin 2. bombası Seferihisar Belediyesinde patlar mı?
İŞTE KONUNUN UZMANINDAN SEFERİHİSAR BELEDİYESİNİN SETA TEKNOLOJİ ŞİRKETİNE VERDİĞİ İHALELERİN İÇYÜZÜ:
Bir garip ihale
Seferihisar Belediyesi 2020/110912 ihale kayıt nolu ihale ile Tuvaletler (WC) ve Tesis Yapım Muhtelif Malzemesi Alımı yapmış.
Bu ihale nasıl bir ihale ki, ülkede binlerce mal satan olmasına rağmen ihaleye tek bir firma katılmış!
Bu mal nasıl bir mal ki, hiç kimse katılmamış konusu dikkatimizi çekince biraz araştırma yapma gereği hissettik.
Öncelikle istenilen bu mal için muayene şartı getirildiği görülmektedir. İhaleden 3 (üç) gün önce tüm ürünlerin numuneleri (çimento, kum, hazır beton, hariç) Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından gösterilen yere konacaktır.
Standart formlarda yüklü olan numune tutanağı firma yetkilisi ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü yetkilisi tarafından imzalanarak; firmaya 2 nüsha verilecek olup; imzalı olan numune tutanağı teklif zarfında sunulacaktır.
Numuneler numune tutanağında belirtildiği şekilde sunulacaktır. İdare numuneleri mal/malzeme teslimi sürecine kadar tutacaktır. Numune nakliye, indirme, bindirme gibi masrafların tamamı numuneyi getirene ait olacaktır.
İhaleden önce kaç firma numune getirmiş ve bunların numuneleri uygun görülmemiştir ki bunca inşaat malzemecisi satıcısı olan bu malların ihalesine geçerli tek teklif çıkmıştır.
İhalede en dikkat çekici olan husus ki, bu husus kesinlikle kamu zararı sebebidir. 107 kalem mal alımı olarak yapılmış olan bir ihalenin kısmi teklife kapalı olarak yapılmasıdır. İdari şartnamede, “Madde 19 - Kısmi teklif verilmesi 19.1. Bu ihalede işin tamamı için teklif verilecektir. 19.2.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” Maddesi ile 107 kalemden 100 kalemi elinde bulunduran bir firmanın teklif vermesinin önüne geçilmiş, yine 107 kalemden 30 kalemi daha uygun verecek bir firmadan alım yapılması da engellenmiştir. Böylesi bir mal alımının kısmi teklife açık olmaması kabul edilebilir bir durum değildir, sonucu kamu zarrıdır, sonucu mevzuata aykırılıktır.