TURAN ÇATAL
İzmir kent Konseyi Başkanlığı'na partiler üstü bir aday: Prof. Dr. Yüksel Gürüz
İşte Prof. Dr. Gürüz kimdir sorusunun yanıtı:
İzmir, 3 Nisan 1962 doğumluyum. Babamın mübadele ile geldiği 1923 yılından beri ailemiz Mithat Paşa Caddesi Murat Reis Mahallesi Küçükyalı semtinde yaşamaktadır. Namık Kemal İlkokulu, Bornova Anadolu Lisesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde okudum. Tıp Doktoru olarak 1986 yılında Afyon, Şuhut Çakırözü köyü sağlık ocağında mecburi hizmet yapmaya başladım, 1987 Ekim ayında yedek subay olarak Askerlik görevimi yapmak üzere Samsun Sahra Sıhhiye’de yedek subay olarak eğitim aldım ve 14 ay süreyle 100 Yataklı Gelibolu Asker Hastanesinde askerlik görevimi yaparken İskoçya-Glasgow’da Çocuk Cerrahisi alanında çalışmalar yapmak üzere Royal Hospital For Sick Children ‘da ürolojik ameliyatlara katıldım. Onaltı ay sonunda Teğmen olarak terhis oldum. Mecburi hizmetime kaldığım yerden devam etmek üzere Çakırözü köyü Sağlık ocağına döndüm. Mecburi hizmet bitimine İzmir İli Yamanlar Sağlık Ocağına naklen tayin oldum. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1990 yılı İlkbahar döneminde Parazitoloji alanında Doktora çalışmalarıma başladım. Tez çalışmalarımı İngiltere-Londra’daki St. George’s Hastanesi Toxoplasma Referans Merkezinde tamamlayıp 1985 yılında Bilim Doktoru oldum. Akademik çalışmalarıma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalında devam ettim. Sırasıyla 1986 yılında Doçent, 2002 yılında Profesör oldum. Başhekim yardımcılığı, Dekan Yardımcılığı, Fakülte Yönetim Kurulu üyeliği, Fakülte Kurulu üyeliği, Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulundum. Ege Üniversitesi Rektörlüğü adaylığım sırasında Anabilim Dalı Başkanlığı görevimden inandığım etik değerler nedeniyle ayrıldım. Halen EÜTF Parazitoloji Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktayım. TÜSEB ve Sağlık Bakanlığına Aşı üretimi konusunda çalışan danışmanlardanım. Ege Üniversitesi bünyesinde Aşı uygulama ve geliştirme Enstitüsünün kuruluşunu yürüten ekibin başındayım. Her ikisi de üniversite mezunu bir kız ve bir oğlan babasıyım. Oldukça iyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum.
AKADEMİK VE İDARİ GÖREVLERİ
2008- 2017 Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
1999 - 2000 Dekan Yardımcısı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
1997 - 2000 Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
1997 - 1999 Başhekim Yardımcısı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
1996 - 1997 Fakülte Kurulu Yrd. Doç. Temsilcisi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
ÜYESİ OLDUĞU VE GÖREV ÜSTLENDİĞİ ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
2014- Aşı Bilimi Derneği Başkanı, Aşı Bilimi Derneği
2002 - 2006 Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, ICOPA XI
2002 - Avrupa Zoonotik Parazitozlar Danışma Kurulu Onur Üyesi
2000 - Üye European Toxoplasma Network Türkiye temsilcisi
2000 - 2004 Avrupa Parazitoloji Federasyonu Genel Sekreter,
Bilimsel Dernek Üyelikleri
1986- İzmir Tabip Odası (Üye)
1990- Türkiye Parazitoloji Derneği (Üye)
1992- İngiliz Parazitoloji Derneği (BSP) Seçici Kurul Üyesi
2000- Türkiye Hidatidoloji Derneği Kurucu Üye
2000- European Toxoplasma Network (Üye)
2000-2004 Avrupa Zoonotik Parazitozlar Danışma Kurulu (Üye)
2002-2006 XI. ICOPA Bilimsel Kurul (Üye)
2004- Sağlık Bakanlığı Mikrobiyoloji İhtisas Komisyonu Üniversite Temsilcisi
2004- Sağlık Bakanlığı Parazitoloji İhtisas Komisyonu Üniversite & Dernek Temsilcisi
2014- Aşı Bilimi Derneği Kurucu Üye, Yönetim Kurulu Başkanı
2016- Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Türk Aşı Çalıştayı Üyesi
2016- ÖSYM Parazitoloji Soru Hazırlama ve Kontrolörlüğü
2010-2016 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tanıtım Grubu Başkanı
2010- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık, Spor Kültür Temsilcisi
2008- Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kurul Üyesi
2015 - Ege Üniversitesi İŞ YERİ HEKİMİ (YASAL ZORUNLULUK)
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
Altay Spor Kulübü Üyesi, ( TFF görevi nedeniyle askıda)
Altay Spor Kulübü Yüksek Divan Kurulu (Üye) ( TFF görevi nedeniyle askıda)
TFF Üniversiteler Futbol Koordinatörü ( 6 ay TFF Başkanı Mahmut Özgener dönemi)
TFF Üst Klasman Temsilcisi (Aktif)
TFF Futbol Geliştirme Direktörlüğü (Üniversiteler Koordinatörü 2012)
Beyaz Nokta Derneği (Geçmiş dönem İzmir Şube Başkanı )
Bornova Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği üyesi (Üye)
Bornova Anadolu Lisesi Mütevelli Heyeti üyesi (Üye)
Hatuniye İlim Yayma ve İsrafı Önleme Derneği (Üye)
UR 2440. Bölge Dokuz Eylül Rotary Kulübü (Üye)(Geçmiş Dönem Başkanı, Geçmiş Dönem Federasyon Başkan Temsilcisi)
Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu (Üye) (Danışman) (Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyon Delegesi)
İzmir Kent Konseyi
Uzun zamandır bir İzmir aşığı olarak şehrimize daha yoğun nasıl hizmet edebileceğimi düşünüyordum. Üyesi bulunduğum Sivil Toplum Örgütleri, bir parçası olmaktan onur duyduğum Ege Üniversitesindeki pozisyonum ile şehrimize değerler katmaya çalıştım. Bu süreçte İzmir Kent Konseyinin yıllardır atıl vaziyette bırakılmış olması ve yeniden etkinleştirilmesi çalışmalarına şahit olunca tüm İzmir sevdalılarıyla beraber siyasetten arınmış bir şekilde, gönüllülük esasına dayanan bu hizmet yolunda benimle yürüyecek dostlarıma başkanlık etmenin onurunu yaşamak üzere aday olmaya karar verdim. Ülkemizde siyasetten arınmış bir sayfanın yaratılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bölünmüş siyasi yapı, işin gereği olan söylemleri yapar, sivil inisiyatif ise sadece halk için en doğrularda birleşir. Günledir adaylarla ilgili yakıştırmalar, Kent meclisinde oy kullanacak STK temsilcilerin belirlenmesinde haksızlık veya siyasetin gölgesi haberleri, kim-kimin adayı gibi üst akıllardan medet umanların aksine ben sadece İzmir’in temsilcilerinin sağduyusuna güvenerek yola çıkıyorum. Siyasetin gölgesinde kalacak bir Kent Konseyi amacına hizmet edemez. İzmir’in her ilimizde olduğu gibi atanmış, seçilmiş siyasi kimliği olan değerleri var. Belediye başkanları, siyasi partilerin il-ilçe başkanları, Devletimizin yerel temsilcileri; Valimiz, Emniyet Müdürümüz, Kaymakamlarımız, Sağlık Müdürümüz, Kültür Müdürümüz ve daha nice bizim için çalışan değerli insan. Daha fazla siyasi kimliğe gerek olduğunu düşünmediğiniz kanaatindeyim. Kökten İzmirli biri olarak, siyasetten arınmış, tüm görüşlere saygılı, şehrimizin vizyonunu geliştirecek projeleri seçilmiş/atanmış tüm kıymetleriyle ortak çalışarak, dünya normlarında daha yaşanabilir bir İzmir yaratılmasında Kent Konseyi çok önemli diyorum.
İzmir halkı son derece duyarlı, bilinçli, akıllı ve eğitimlidir. Siyasetin dışında işlev kazanacak bir kent konseyi ile neler yapabiliriz?
Kent konseyi diğer kent görevlileri ile beraber kentte yaşayanlara, kente iş/turizm/eğitim ve diğer nedenlerle gelenlere karşı da en üst düzeyde sorumludurlar. Kentin güvenliği, temizliği (hava, su, çevre), ulaşımı, park sorunu, engelli/yaşlı kişiler için rahat yaşanabilir olması, kültürü (tarihi/geleceğe yönelik miras oluşturma), kongreler şehri, fuarlar şehri, turizm şehri olmak gibi hedeflerde somut adımlar atılmasında öncü olacağız.
İzmir devlet ve özel üniversiteleri, Türkiye’de övgü alan liseleri, 8000 yıllık geçmişi, semavi dinleri kucaklayan engin hoşgörüsü, sporun her alanında unutulmaz imzalar atmış kulüpleri, yer alt/üstü zenginlikleriyle, eşi olmayan ören yerleri ile dünya üzerindeki ayrıcalıklı kentlerden biridir. Bugün Türkiye’de yaşayanların hepsinin hayali bir gün İzmir’de yaşamaktır. Bu teveccühe mazhar olmak güzeldir, ama kentin geldiği nokta itibariyle bu ilgiyi taçlandırmak için biriken pek çok sorunu çözmek lazım. Üniversitelerimizle kongreler konusunda ortaklaşmalı, bilimsel etkinlikleri lise düzeyinde de yaygınlaştırmalıyız. Kültürpark içindeki mevcut binalardan biri doğa tarihi müzesine dönüştürülmeli, Londra’daki Natural History Museum ve diğer şehirlerdeki örneklerde olduğu gibi her yaştan İzmirlilerin merak ettiği pek çok soruya yanıt bulacağı bir kültür merkezi olarak düzenlenmeli ve 365 gün kapıları açık olmalı.
İzmir artan bir emekli nüfusumuz var. Bizim şehrimizi huzur ve güzellikleri için seçen bu dostlarımızın sosyal hayatını zenginleştirmek, onları kentin üretimi içinde yararlı hissetmelerini sağlayacak projelere ortak etmeliyiz. Bu amaçla yeteneklerini kullanabilecekleri uygun kurslar açmalı, gönüllü öğretmenlik, öğrenci mentorluğu, profesyonel hayattaki bilgilerini aktarabilecekleri sosyal kulüpler, yararlı hobi kulüpleri gibi aktiviteler planlanmalıdır.
İzmir’de yaşayanlar istatiksel olarak daha uzun bir yaşam beklentisine sahiptir. Bu nedenle yaşa bağlı sıkıntıları en aza indirgeyecek evde bakım hizmetleri, gezici tedavi/örnek toplama hizmeti, muhtaçlara aş dağıtımı, toplu taşımayı kullanabilecekleri araçların devreye sokulması, araçların yolları ve kaldırımları işgalinin önüne geçilmesi, halka açık konser ve etkinlikte kentin ağabey/abla vatandaşlarına yer ayrılması gibi kentin bu kıymetli parçalarına yaşam enerjisi vermeliyiz. Toplu taşıma araç almak sorunu azaltmıyor, sorun yolların otopark haline dönüşmüş olmasıdır. Gelişmiş ülkelerdeki gibi otoparkı olmayan araç satışı konusu gündeme gelmelidir. Yeraltı, yer üstü bilgisayar kontrollu otoparklar, körfezde yanlarında 30-40 yatlık limanı olan deniz otoparkları hayatı geçirilmeli, Kuzey aksından gelip yazlık yerleşimlere geçecek araçlar için Körfezi daha iyi kullanacak deniz araçları devreye sokulmalıdır. Yol üzerinde parkmetreli otoparklar düzenlenmeli araçlar toplu taşımı aksatmayacak şekilde kısa süreli park edebilmeli buradan sağlanan gelir Şehrin spor kulüplerine ve amatör branlar için semt sahaları yapımında kullanılmalıdır.
- Nüfusumuz 4,3 milyon, yüzölçümü 12.007 km2, İzmir’de km2’ ye 360 kişi düşer, her yıl + 10.000 göç alır, yıllık ortalama nüfus artışı %1.3. İzmir’de yaşayan yaklaşık 600.000 kentdaşımız üniversite mezunudur. Nüfusta ve yaşamın her alanında olduğu gibi, eğitimde de Kadın-Erkek oranı İZMİR’de eşittir. İzmir’in yıllık ticaret hacmi yaklaşık 17 Milyar USD’dır.
- İzmir ülkemizin; Yabancı sermayeli firma sayısında 2. şehri, (35 ülke - 183 firma). Dış ticaret hacminde de (2013-2016) 2. şehridir. 191 ülkeye ihracat, 160 ülkeden ithalat yapmaktayız. Mevduat ve kredi hacmi genişliğinde ve internet abone sayısında 3. sıradadır.
- ALSANCAK, ÇANDARLI (Dünyanın en büyük 10 limanından biri), DİKİLİ ve ÇEŞME LİMANLARI DIŞINDA Aliağa-Nemrut Limanımız ile deniz ticaretinde söz sahibiyiz. Buraların geliştirilmesi için projeler hayata geçirilmeli.
- İzmir’de ortalama yaşam beklentisi 77,5 yıldır, erkeklerde 74,6; kadınlarda 80,5 yıl ortalamasıyla en uzun süreli yaşam beklentisi olan metropoldür. Bu İzmir’in Geriatri ile tanışması ve kucaklaşması gerektiğini göstermektedir. Yaşlı bakım evleri, gündüz yaşlı bakım evleri, HOSPICE denilen ağır hastalarımızın bakıldığı şefkatli ellerce yönetilen mekanlar yaratmalıyız.
- ÖNCELİKLE İzmir’de yaşayan her canlının refahı teminatımız altında olmalıdır. Sofralarda aş, dertlerinizde arkadaş, yaralara merhem, kaşığınızda sıcak çorba olabilmeliyiz. Hastanızın, yaşlınızın bakımında hep yanınızda bulunmalıyız.
- Son yıllarda salgın hastalıkların genellikle hayvanlardan insanlara bulaştığı ve hızla ölüme götüren tablolara neden olduğunu görmekteyiz. Sokakta yaşayan dostlarımız zoonotik hastalıklar açısından büyük risk taşımaktadır. Bu dostlarımızın düzenli takibi, hastalıklarının tedavisi, beslenmeleri çok önemlidir. Bunların yapılacağı hayvan hastanesi şeklinde semt poliklinikleri yaratılması gereklidir. Şehirlerin gelişmişlik düzeyleri zoonotik hastalıklar açısından da değerlendirilmektedir. Hayvan dostu bir şehir olmalıyız.
- Çocuklarımızın iş bulmak ümidiyle başka illere veya yurtdışına gitmesinin nedeni olan kalifiye iş sahalarının yaratılması için kentimizi ulaşımı, alt yapısı, yeşil alanları ve huzurlu yapısıyla yatırımcılar için cazibe merkezi olmsı için ulusal ve uluslararası yatırımcı çalıştayları düzenlemliyiz..